Vijesti

MATEA JAVOROVIĆ: DUGO ĆU PAMTITI OSVAJANJE ZAGREB WINTER CUPA

Matea Javorović nije klasična malonogometašica. Iako obožava ovaj sport, veći dio života bavi se karateom. Uz to je i uspješna studentica. Sve to nije joj bilo prepreka da postane uspješna i na futsal terenima. Jedna je od tri igračice koja je dvije godine u nizu osvojila MC Plus Zagreb Winter Cup. Prije godinu dana na tronu je bila s ekipom Gablec, dok je ove godine turnir osvojila sa svojim matičnim klubom, ŽMNK MC Plus. Dovoljan razlog za kratak razgovor s Mateom.

DSC08601

Kakvi su dojmovi kada se, nakon nekoliko dana, prisjetite finalne utakmice?
Teško je opisati riječima taj osjećaj. Svaki dan se sjetim finala, te dobre, ali i teške utakmice. Odradile smo to na najbolji mogući način, dale smo sve od sebe i sigurna sam da ću se još dugo sjećati ovoga finala.

Jedna ste od tri igračice koja je imala čast dva puta u nizu osvojiti Zagreb Winter Cup, kakav je osjećaj ponoviti lanjski uspjeh?
Osjećaj je neopisiv. Ponosna sam što sam i drugi put dio jedne ekipe koja je zajedništvom, trudom i radom postigla veliki uspjeh i stala na tron Zagreb Winter Cupa.

DSC07471

Lani ste igrali za Gablec. Bile ste autsajderi, ali osvojile ste turnir. Kako je to izgledalo iz Vaše perspektive?
Naslov osvojen s Gablecom dugo ću pamtiti. Bili smo totalna nepoznanica na turniru. Krenuli smo s nešto lošijim utakmicama kroz skupinu, ali onda kada je bilo najvažnije, stisnule smo zube i redom krenule izbacivati favorite. U eliminacijskoj fazi svladale smo Alumnus, ekipu CR7, koja je tada branila naslov, i na kraju moj današnji klub MC Plus. Nismo ni same vjerovale da se to događa, ali naše zajedništvo je presudilo.

DSC07810

ŽMNK MC Plus bio je poznat kao ekipa koja često psihički padne kod negativnog rezultata. Ovoga puta bila je druga priča, u svim eliminacijskim susretima vraćali ste se iz rezultatskom minusa. Koja je tajna?
Nemam takav osjećaj i ne znam kako je bilo prije jer sam nova članica ekipe. Ono što sigurno mogu reći je da smo izuzetno dobro kondicijski, fizički, ali i psihički pripremljena ekipa i da je to jedan od ključnih razloga što se iz rezultatskog minusa možemo izdignuti kao pobjednice. Najviše su zaslužni naši treneri, ali tu je i zajedništvo i ostavljanje srca na terenu bez kojega nebi bilo ovakvog uspjeha.

Što mislite o MC Plus Zagreb Winter Cupu kao turniru?
Ovo je izuzetno dobro organiziran turnir. Zadivljujuće je koliko je bilo prijavljenih ekipa, pogotovo u ženskom dijelu turnira. Mislim da je to jako dobra prilika za promociju ženskog futsala. Nadam se da će ovaj turnir postati tradicija i da će se svake godine prijavljivati sve veći broj ekipa.

DSC08476

Kakav je osjećaj bio igrati u prepunoj dvorani u Lučkom?
Pošto je to dvorana u kojoj inače treniramo osjećali smo se kao da smo na domaćem terenu. A igrati uz prepune tribine i glasne navijače bilo je veličanstveno. Imala sam osjećaj kao da igram finale Lige prvaka.

Zabili ste pobjednički šesterac, kakav je bio osjećaj pucati odlučujući penal? Da li je ovo prvi put da ste bili u takvoj situaciji?
Kada mi je trener rekao da izvedem šesti šesterac bila sam u šoku jer sam znala da tim pogotkom rješavam pitanje pobjednika. Pomogli su mi savjeti moje suigračice Ivane Stanić. Krenula sam prema lopti i kao da je svijet stao na trenutak. Nisam čula ni navijanje prepunih tribina, a ni podršku suigračica. Samo sam razmišljala o ishodu šesterca. Izmijenjivali su se osjećaji sreće, uzbuđenosti i pomalo straha, ali kada se mreža zatresla kao da se sve opet probudilo. Uz to je došao i nalet presretnih suigračica i stručnog stožera te sreća navijača s tribina. Bilo je teško sakriti suze radosnice, one su tekle, a srce je lupalo i slavlje je moglo početi. Inače, u sličnoj situaciji našla sam se prije pet godina kada sam izvođenjem penala donijela pobjedu svojoj ekipi u finalu srednješkolskog prvenstva Zagreba.

Winter Cup_zavrsnica (183)

Kako se netko iz karatea našao u futsalu? Ima li sličnosti?
Nogomet je moja ljubav od malih nogu. Svaki slobodan trenutak provodila sam na igralištu uz brata i njegove prijatelje. Svemu što znam o nogometu najviše mogu zahvaliti svome bratu koji je i moj najveći kritičar. Kada sam krenula u školu roditelji su mi predložili da se upišem na karate te ga treniram već 16 godina, a sada usporedno i futsal. U globalu gledajući, nema prevelike sličnosti u realizaciji ta dva sporta, ali fizička, kondicijska i psihološka spremnost temelj su oba sporta. Trenirajući karate i igrajući futsal osjećam se zadovoljno i posebno.

Kakvi su planovi u budućnosti?
Željela bih i u budućnosti nastaviti s igranjem futsala. Nadam se osvajanju prvenstva Hrvatske, kao i trofejima s mnogobrojnih turnira.

Winter Cup_zavrsnica (254)

Ovim putem još jednom čestitamo Matei Javorović na osvojenoj zlatnoj medalji te joj želimo puno sreće, kako u nastavku sezone, tako i na budućim izdanjima Zagreb Winter Cupa.

Foto: Vedran Tolić