Vijesti

DINO KOVAČ: OČEKUJEM POBJEDU PROTIV BJELOVARA

Već tradicionalno na završnici MC Plus Zagreb Winter Cupa, osim sjajnih polufinalnih i finalnih susreta, odigrat će se i uvijek atraktivna revijalna utakmica. Na njoj ponajbolji igrači turnira sakupljeni u reprezentaciju, već treću godinu u nizu, odmjeravaju snage s perspektivnim klubovima iz hrvatskog futsala. Nakon vinkovačke Aurelie Futsal (2017.) i MNK Olmissum iz Omiša (2018.), u goste na Zagreb Winter Cup ove godine stiže MNK Bjelovar. Radi se o članu 2. HMNL – zapad koji slovi za jedan od najpozitivnijih projekata koji su u posljednje vrijeme pokrenuti u domaćem futsalu.

Osim novih protivnika reprezentacija turnira dobila je i novog izbornika. Trenersku palicu je od Koraba Morine preuzeo Dino Kovač koji je nedavno uspješno vodio hrvatsku reprezentaciju na Socca svjetskom malonogometnom prvenstvu u Lisabonu. Uhvatili smo Dinu prije ”revijalke” te ga upitali o očekivanjima, ali i o dojmu samoga turnira.

Bliži nam se revijalna utakmica u kojoj će na drugoj strani stajati MNK Bjelovar. Po kojem kriteriju ste birali igrače u reprezentaciju turnira?
Pratio sam uživo neke utakmice, a neke sam gledao na TV-u i preko live streama. Pokušao sam izabrati iz svake ekipe najboljih par pojedinaca. Na kraju sam suzio popis na dvadesetak imena koja ćemo još na kraju skratiti ovisno o njihovoj dostupnosti. Naime, dosta će ovisiti o tome hoće li određeni igrači biti slobodni u terminu utakmice.

Što možemo očekivati od utakmice protiv Bjelovara?
Možemo očekivati da dečki pokažu svoj talent, da pokažu da su u reprezentaciju turnira pozvani s razlogom te da ostvare pobjedu nad MNK Bjelovar.

Što mislite o suparnicima iz MNK Bjelovar?
Ove godine nisam pratio drugu ligu, ali znam da su se prošle godine borili za ulazak u prvu ligu do posljednjeg kola. Sigurno su kvalitetna momčad i da će nam biti lako – neće. Nadam se da ćemo se pokazati u pravome svjetlu i da ćemo pobijediti.

Preuzeli ste ove godine funkciju izbornika od g. Koraba Morine koji je reprezentaciju turnira vodio dvije godine. Zašto ste se odlučili na taj izazov? Je li vam Korab dao neki savjet?
Nije mi dao nikakav poseban savjet. Odlučio sam prihvatiti ulogu izbornika jer u principu volim mlade igrače. Volim raditi s talentiranom djecom tako da mi je čast što sam pozvan da preuzmem ovu funkciju. Ako mogu prenijeti nešto svoga znanja na talentiranu djecu, nitko sretniji od mene.

26685813_1517868944927436_1558974524608989824_o

Što mislite o MC Plus Zagreb  Winter Cupu?
Mislim da je to jako dobar turnir i šteta je što nema više takvih turnira u Hrvatskoj. Jako puno mladih se prijavljuje na turnir i gušt im je igrati iako nema novčanih nagrada. Svi žele igrati na Zagreb Winter Cupu i pričaju o tome kao što stariji pričaju o Kutiji Šibica. Mislim da je turnir pun pogodak. Nadam se da će se što duže održavati i da će još više rasti tijekom godina.

Jeste li pratili i HEP ženski futsal turnir? Koliko on doprinosi razvoju ženskog futsala?
Pratio sam dvije ženske utakmice. Za više nisam imao vremena, ali čuo sam da su žene ”nabrijane” na turnir više nego na Kutiju Šibica. Zagreb Winter Cup im je neka vrsta prestiža. Svaka čast da postoji turnir za žene i da se skupilo toliko ženskih ekipa, neke čak i iz inozemstva. Vidim da ženski futsal raste iz godine u godinu, a ovaj turnir svakako pogoduje tome i nadam se da će i dalje pogodovati razvoju ženskog futsala te da će biti sve više ekipa i sve boljih igračica.

Koliko bi ovakav turnir za mlade značio vama u vrijeme dok ste bili u tim godinama?
Tada nije bilo toliko turnira. Bio je jedan turnir u Velikoj Gorici koji se igrao i par ljetnih turnira koje je organizirao isti čovjek. Žao mi je zbog toga, jer na takvim turnirima zapravo shvatiš koje su tvoje kvalitete, a i uvijek je nekakav prestiž svladati momčadi koje su tvoja generacija. Dečki koji sad igraju imaju tu čast i neka budu sretni što je to tako.

DSC04419

Izbornik ste i hrvatske malonogometne (socca) reprezentacije. Mislite li da na ovom turniru možete pronaći moguće nove putnike za ovogodišnje Svjetsko malonogometno prvenstvo na Kreti?
Nadam se da hoću. Mislim da bi to bio pun pogodak za te mlade, da dobiju šansu na takvom natjecanju. To bi bio i dodatan poticaj da se još više ekipa prijavi na ovaj turnir. Kao što sam i rekao, volim davati mladima šansu. Prošle godine su igrači sa Zagreb Winter Cupa Karlo Pagadur, Marin Maglica i Marin Krajina, bili na Svjetskom prvenstvu u Portugalu i dobili su priliku igrati u hrvatskoj reprezentaciji. Nadam se da će mi se i ove godine netko pokazati sa svojim igračkim sposobnostima te dobiti priliku zaigrati za reprezentaciju.

Revijalna utakmica na rasporedu je 12. siječnja u 17:05 u dvorani Srednje škole Jelkovec. Izravni prijenos utakmice osiguran je u programu SPTV-a, a detaljna statistička obrada utakmice moći će se pratiti putem mobilne aplikacije Leagues & Tournaments s kojom Zagreb Winter Cup uspješno surađuje već dvije godine.

Tekst: Ivana Keleš
Foto: Vedran Tolić